Mat og matkultur

Innherred er for mange kjent for sin helt spesielle rett; Sodd. En tradisjonell rett laget etter eldgammel oppskrift av rene råvarer. Den er – og har alltid vært en matrett for viktige sammenkomster i generasjoner.

Inderøy Slakteri i Straumen viderefører denne tradisjonen når de lager Inderøy sodd. Den serveres på bestilling hos flere restauranter i regionen.

sodd.JPG

Ost
Gangstad Gårdsysteri er verdt et besøk. De har vunnet flere priser for sine oster. En annen prisvinnende ost blir laget av Munkene ved Munkeby Mariakloster i Levanger; Munkebyost. Kjør oppom utsalget som er sjarmerende basert på tillit eller kjøp en smak på Munkeby herberge.

Ristet brød med Edel blå 01.jpg

Kjøtt
På Berg Gård videreforedles lokale kjøttråvarer til fristende pølser smaksatt med lokalprodusert karve og andre spennende krydder, juleribbe og koteletter for å nevne noe. Lokalt kjøtt serveres ved de fleste spisesteder i regionen. På Ørens Meieri serveres kortreist «soppgris» fra Leksdal.

Spekemat.jpg

Øl
I gamle dager hadde hver gård sin oppskrift og hemmelige ingredienser.Tradisjonen holdes i dag i hevd av Inderøy Gårdsbryggeri, Gulburet og Ølve Bryggeri . Malt og humle av god kvalitet bidrar til å gi ølet fyldig smak og særpreg. På Gulburet produseres det øl på fat. Her kan du sågar kjøpe byggbrød med mask og øl.

gavepose.JPG

Akevitt
Inderøykarve har inspirert til å ta opp igjen en gammel tradisjon; akevittbrenning. 119 år etter siste flaske ble tappet på Sundnes Brenneri gjenoppstår tradisjonen på Berg Gård,med entusiasme og glemt kunnskap.Hva passer vel bedre enn akevitt og ribbe fra samme produsent?

akevitt 3.jpg

Grønnsaker
Fråts i grønnsaker i alle farger og fasonger, dyrket under trøndersk himmel på Ystgård gartneri. Eller nyt dem ferdig tilberedt på et av spisestedene langs Den Gyldne Omvei.Gamle kornslag og bakekurs På Bjerkem og Rølia i Steinkjer dyrkes det gamle kornslag som Emmer, spelt, landhvete og svedjerug. Sommerstid holdes kårenden på Rølia åpen som kafé, med fristende bakst av gamle kornslag. Rølia og Bjerkem tilbyr kurs i bakst både med surdeig og økologisk gjær, ulike brød og søtbakst.

12189277_1647662125490407_3747995803447996928_o.jpg

Seterkost
Sommerstid er setrene i Snåsa åpne for veifarende. Her kan du kjøpe ekte seterkost som rømmegrøt laget av fersk melk rett fra kua. På Holsingsetra kan man i tillegg kjøpe med produkter laget på setra.

Reinkjøtt
Snåsa har dype samiske tradisjoner med reindrift i snåsafjella. På Kafé Midtpunktet i Snåsa kan du få en smak av fjell og vidde.

261735_549358801773468_186279438_n.jpg